2010-12-15 12:27:32• hírek • Szatmar.ro

Két térséget is jelöltek

Két olyan területet is jelöltek a Natura 2000 elnevezésű ökológiai hálózat felvételére, amely részben Szatmár megyében található, derült ki szerdán azon a nyilvános egyeztetésen, amelyet a környezetvédők tartottak a szatmárnémeti Zöld házban.

Az említett ökológiai hálózatot az Európai Unió hozta létre annak érdekében, hogy a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, és egyben a vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását.

A Natura 2000 két irányelven működik, az egyik a vadon élő madarak védelme, a másik pedig az élőhely megvédése, hogy az itt honos fajokat megóvják a kipusztulástól. Szatmár az eddigiekben öt térséggel képviseltette magát a hálózatban: a Nagykárolyi fennsíkkal, a Túr folyó teljességével, illetve ennek térségével, az Érmelléki térséggel, valamint a Nyír fennsíkkal.

A bukaresti Grigore Antipa Múzeum javaslatára a Boroszló-Nagysomkút és a Pricop-Lajosvölgye is bekerülhet azonban a hálózatba.

A részben Máramaros megyéhez tartozó területeken különböző denevérfajok, tarajos gőték, farkasok, medvék, illetve sárgahasú unkák élnek, amelyek megóvása igen fontos.

Románia területének 17,84%-át nyilvánították az eddigiekben a Natura 2000 részének, az erre létrehozott Európai Bizottság döntésén múlik azonban, hogy megyénk említett két térsége szintén bekapcsolódhatnak-e az ökológiai hálózatba, vagy sem.


A szakemberek ismertették a két térség jellemzőit
A szakemberek ismertették a két térség jellemzőit


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: